[[salutation]],

Izdajamo strokovne naslove, ki so namenjeni posameznim poklicem za praktično in enostavno uporabo pri delu. Na teh straneh boste našli celoten pregled naše strokovne literature. Služil Vam bo kot vodič po vseh temah in publikacijah. Zanesljivo bo vašo pozornost pritegnila tudi cela vrsta dodatnih storitev, ki jih ponujamo.
Nina Radman
urednica

Aktualno

Obvestilo neizbranemu kandidatu

Delodajalec mora neizbrane kandidate obvestiti v osmih dneh po zaključku postopka, in sicer pisno – to je lahko po klasični ali po e-pošti. Z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) pa je predpisana tudi globa v primeru, da delodajalec tega ne stori, in sicer tako za delodajalca kot tudi odgovorno osebo delodajalca. Več informacij je na voljo v brezplačni novici na strokovnem portalu KaDo.

Za vzorec pisnega obvestila neizbranemu kandidatu nam lahko pišete v uredništvo na barbara.slivnik@dashofer.si ali na nina.radman@dashofer.si in pripravili vam bomo ponudbo.

Novice

Spremembe davčne zakonodaje manj obsežne
Na podlagi javne obravnave ter razprave s socialnimi partnerji so se izhodiščni predlogi sprememb davčne zakonodaje nekoliko spremenili.

FURS poleti ni počival
Finančna uprava Republike Slovenije je v poletnih mesecih za svoje uporabnike pripravila nove razlage dilem.

Usposabljanje na delovnem mestu pri delodajalcih – javno povabilo
Ponudbe za usposabljanje lahko delodajalci oddajo elektronsko prek Portala za delodajalce razdelitve sredstev oziroma najkasneje do 31. decembra 2019.

Urejene evidence delovnega časa so nujne!
Odkar se je začelo govoriti o napovedanih spremembah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, na ministrstvu za delo pogosteje opažajo, da v zvezi s to tematiko v javnosti kroži mnogo neresnic in napačnih predvidevanj.

Kršitve izrabe delovnega časa pri gostincih in gradbincih
Preverite, kaj pregledujejo inšpektorji.

Primeri iz prakse

Vračilo sorazmernega dela regresa za letni dopust

Skladno z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) delavcu, ki pri delodajalcu ne dela celo koledarsko leto, pripada le sorazmerni del regresa za letni dopust. Če je delavec dobil več kot mu skladno z zakonom pripada, ima delodajalec pravico zahtevati vračilo tistega dela regresa za letni dopust, do katerega delavec na podlagi zakona nima pravice. V praksi se lahko zgodi, da delavec pristane na postavljen zahtevek delodajalca (vrne, kar je prejel preveč kot mu pripada), lahko pa se zgodi tudi, da delavec na tak zahtevek ne pristane.

 

Kaj lahko stori delodajalec v tem primeru ter kako je z dohodnino in prispevki za socialno varnost, si lahko preberete v brezplačnem strokovnem članku, ki ga je pripravila Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.

PRENESI ČLANEK

Uporabne informacije

Število delovnih dni in podatki za obračun plač 

PODATKI ZA OBRAČUN PLAČ 

Mesec

Minimalna plača in minimalni regres

Povprečna bruto plača – podatek za junij 2019

Minimalna osnova za PSV

(pri plačah)

Maksimalni regres

avgust 2019

886,63 EUR

1717,78 EUR

941,67 EUR

1717,78 EUR

Število delovnih dni in podrobnejše podatke za obračun plač lahko preverite TUKAJ>>

Ne spreglejte

Praksa: Kako pravilno obračunati prispevke?

V spletnem seminarju Obvezni prispevki delodajalcev in delavcev obravnavamo področje obveznih prispevkov, ki izhajajo iz delovnega razmerja. Predavateljica doc. dr. Lidija Robnik, univ. dipl. ekon., pojasni razlike med rezidenti in nerezidenti RS ter postopek prijave in odjave delavca.

Prav tako je v spletnem seminarju pojasnjeno, kako obračunati prispevke v praksi – predvsem pri koriščenju neplačanega dopusta delavca in pri delu od doma, predavateljica pa poda tudi nekaj odgovorov na konkretna vprašanja.

Vsebina:

  1. Uvod
  2. Rezidenti republike Slovenije
  3. Nerezidenti republike Slovenije
  4. Razlike
  5. Prijava delavca
  6. Odjava delavca
  7. Neplačan dopust delavca
  8. Delo od doma
  9. Vprašanja in odgovori

Video seminar, ki ga prejmete na USB ključku, si lahko zagotovite za 49 EUR + DDV.

NAROČITE