Aktualne informacije o ukrepih s področja delovnih razmerij in obračuna plač. 

[[salutation]],

Izdajamo strokovne naslove, ki so namenjeni posameznim poklicem za praktično in enostavno uporabo pri delu. Na teh straneh boste našli celoten pregled naše strokovne literature. Služil Vam bo kot vodič po vseh temah in publikacijah. Zanesljivo bo vašo pozornost pritegnila tudi cela vrsta dodatnih storitev, ki jih ponujamo.
Nina Radman
urednica

Aktualno

Inšpekcijski nadzor – na kršitve interventne zakonodaje se inšpektorji odzivajo prednostno

Namen interventne zakonodaje je omilitev negativnih posledic epidemije novega koronavirusa, ena od ključnih varovalk pri tem pa je prepoved odpuščanja.  

Inšpektorat RS za delo se na prijave kršitev interventne zakonodaje odziva prednostno – prijave se med drugim nanašajo na enostransko odrejanje dopusta, pa tudi odpovedi pogodb o zaposlitvi, inšpektorji bodo to področje nadzorovali celo leto. O tem, na kaj biti pozoren, predvsem pri odpovedi pogodbe, pa pišemo v nadaljevanju.

PREBERI NOVICO

Novice

Odpoved pogodbe o zaposlitvi: odpovedni rok, vročanje in druge specifike
Zaradi epidemije novega koronavirusa je pričakovati finančne težave pri kar nekaj delodajalcih, to pa v praksi žal pomeni tudi odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnega razloga.

Ukrepi zaradi koronavirusa: kaj morate vedeti kadrovski oddelki?
Državni zbor je zaradi epidemije novega koronavirusa sprejel kar nekaj ukrepov (med njimi tudi nekaj, ki so še v veljavi), zato smo strnili nekaj nasvetov, glede aktualnih dilem.

ZIUPDV in novosti glede subvencioniranja skrajšanja delovnega časa
Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covid-19 (ZIUPDV) uvaja nekaj novosti tudi na področju subvencioniranja skrajšanja delovnega časa, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Delo od doma kot fleksibilna oblika dela oz. priprave na drugi val koronavirusa
Preverite specifike, ki veljajo za delo od doma.

Primeri iz prakse

Prenos dopusta iz 2019 zaradi epidemije koronavirusa

Zaradi izrednih razmer ob izbruhu novega koronavirusa, se poraja vprašanje, kako je z neizrabljenim dopustom iz leta 2019. Odvetnica Lidija Turk odgovarja, ali lahko delavcem neizrabljen dopust prenesete, da ga lahko koristijo tudi do konca leta.

PREBERI ODGOVOR

Uporabne informacije

Brezplačen vzorec

Tudi po epidemiji koronavirusa se kar nekaj delodajalcev odloča, da delavcem omogoča delo od doma – bodisi kot bolj fleksibilno obliko dela bodisi kot pripravo na drugi val epidemije.

Ob tem pa opozarjamo, da morate pred tem obvestiti Inšpektorat RS za delo – v ta namen si lahko brezplačno prenesete pravno preverjen vzorec takega obvestila.

PRENESI VZOREC

Vzorec je pripravil strokovni avtorski kolektiv Odvetniške pisarne Bohl d.o.o.

Ne spreglejte

Kaj bodo preverjali inšpektorji za delo?

Inšpektorat RS za delo izvaja vedno več nadzorov delodajalcev, prednostno pa inšpektorji obravnavajo tudi kršitve interventne zakonodaje, kar bodo preverjali celo leto.

To preverjajo inšpektorji

Portal Inšpekcija v podjetju zajema področja, ki jih inšpektorji preverjajo – obsega širok nabor vsebin:

  • pravni nasveti, kaj storiti
  • vzorci dokumentacije, ki jo inšpektorji preverjajo
  • konkretni primeri, kako postopati
  • odgovori in napotki o aktualnih dilemah
  • razčlenjena vsebina po področjih nadzora
  • pojasnila o vaših pravicah in obveznostih med nadzorom
  • aktualna zakonodaja, praksa, novosti, ki jih mora poznati vsak delodajalec – vsebino redno dodajamo in posodabljamo

 

Portal je pomemben pripomoček v vaši pisarni, četudi ne pričakujete nadzora – z vsebinami si boste področja pod okriljem Inšpektorata zlahka uredili, hkrati pa boste na tekočem z vsemi novostmi.

12-mesečno naročnino na portal Inšpekcija v podjetju si bralci našega e-časopisa lahko zagotovite za 156 EUR + DDV (redna cena
240 EUR + DDV)

NAROČI – popust bo upoštevan na računu