[[salutation]],

Izdajamo strokovne naslove, ki so namenjeni posameznim poklicem za praktično in enostavno uporabo pri delu. Na teh straneh boste našli celoten pregled naše strokovne literature. Služil Vam bo kot vodič po vseh temah in publikacijah. Zanesljivo bo vašo pozornost pritegnila tudi cela vrsta dodatnih storitev, ki jih ponujamo.
Nina Radman
urednica

Aktualno

Minimalna plača v letu 2020

S 1. januarjem 2020 se spet spreminja znesek minimalne plače, in sicer bo ta za delo, opravljeno od januarja do decembra 2020, znašal 940,58 EUR. Novela Zakona o minimalni plači je bila sicer sprejeta že decembra 2018 in je že uvedla nekaj sprememb, ključne novosti pa začnejo veljati s prihajajočim letom.

Več o tem si lahko preberete v brezplačnem prispevku, ki ga je pripravila mag. Nina Scortegagna.

Dostopen je TUKAJ>>

 

Novice

Elektronski dostop in prenos bolniških listov
V prihajajočem letu se uvaja nova elektronska storitev, s katero bo možen dostop in prenos elektronskih bolniških listov za zaposlene (eBOL).

Delovna razmerja in varstvo osebnih podatkov
IP je objavil prenovljene smernice o varstvu osebnih podatkov v delovnih razmerjih.

Najpogostejše kršitve na kadrovskem in delovnopravnem področju
Povzemamo najpogostejše kršitve na kadrovskem in delovnopravnem področju.

Primeri iz prakse

Nagrajevanje poslovne uspešnosti

Tudi letos velja, da se poslovna uspešnost lahko izplača do višine povprečne bruto plače v RS ter da je obdavčena le s prispevki in ne s povprečno stopnjo akontacije dohodnine. Če vrednost presega povprečno bruto plačo, pa je obdavčena s povprečno stopnjo akontacije dohodnine, ki se izračuna za vsakega zaposlenega glede na akontacijo dohodnine pri izplačilu zadnje plače pred obračunom in izplačilu nagrade za poslovno uspešnost.

V brezplačnem strokovnem članku, ki ga je pripravila doc. dr. Lidija Robnik, podajamo primera obračuna nagrade za obe navedeni možnosti, skupaj s praktičnimi napotki o izplačilu dela plače kot nagrade za poslovno uspešnost.

Članek je dostopen TUKAJ>>

Uporabne informacije

Najnižja osnova za plačilo prispevkov za socialno varnost oseb v delovnem razmerju

Od 1. 1. 2020 znaša najnižja osnova za plačilo prispevkov od plače in nadomestila plače 58% zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec.

Pojasnila o najnižji osnovi najdete v brezplačnem strokovnem prispevku univ. dipl. prav. Irene Kamenščak. Dostopen je TUKAJ>>

Ne spreglejte

Personalna mapa zaposlenega

Delodajalec mora za vsakega zaposlenega voditi personalno mapo ves čas trajanja delovnega razmerja, pa tudi določen čas po njegovem prenehanju.  V video seminarju predavateljica Martina Zdravje (odvetniška kandidatka, Odvetniška pisarna Bohl) pojasnjuje, kako zakonito voditi personalno mapo delavca in pa katere dokumente delodajalec mora hraniti v personalni mapi in katere je priporočljivo, da jih hrani.

Video seminar prejmete na USB ključku, zagotovite pa si ga lahko za 49 EUR + DDV.

NAROČITE