E-novice Davki in računovodstvo

[[salutation]],

v tokratni številki e-časopisa Davki in računovodstvo smo preverili, kako je z uporabo avtomobila v zasebne namene. Pogledali smo objave v Uradnem listu in vas opomnimo na višje trošarine za tobačne izdelke in okrepitev nadzora nad nepredelanim tobakom. 25. maja bo začela veljati novela Zakona o trošarinah! V rubriki pa tokrat o obračunu DDV pri prodaji marketinškega voucherja. Ne spreglejte novosti na našem portalu - audio pregled tedenskih novic s katerimi boste začutili poslovni utrip in bili seznanjeni z vsemi novostmi. Vsak teden nova izdaja! Za konec pa vas povabimo še na spletno konferenco E-ARHIVIRANJE RAČUNOVODSKE DOKUMENTACIJE - priprava in prenos e-arhivskega gradiva od ustvarjalca v pristojni arhiv, ki bo potekala 28. in 29. maja 2024. Ne zamudite ugodnosti za prijave do 17. 5. 2024!

Prijetno branje vam želimo, 

Aktualno

Uporaba avtomobila v zasebne namene 

Če delodajalec zagotovi delojemalcu osebno motorno vozilo za privatne namene (zasebne poti, prav tako prevoz od doma do mesta opravljanja dela..), se ne glede na dejansko uporabo vozila za privatne namene in ne glede na način pridobitve vozila (nakup, najem, ipd.), v davčno osnovo delojemalca všteva 1,5 % nabavne vrednosti vozila mesečno, za vsak začeti koledarski mesec uporabe vozila.

Kako je v primeru, ko delodajalec nabavi rabljeno vozilo? Preverite tukaj >>>

Novice

Slovensko gospodarstvo v letu 2023 presenetilo z dohajanjem rasti cen življenjskih potrebščin
Preverite rezultate.

AJPES se je poslovil od obrazca ZAP/M s 1. 5. 2024.
Temu je prilagojen REK-O obrazec.

Novo v Uradnem listu od 1. 4. do 30. 4. 2024
Preverite objave.

Kako so davčno obravnavani družbeniki, ki imajo pogodbo za poslovodenje in zastopanje družbe znotraj Slovenije in so zavarovani po podlagi 040?
Kako je z obveznim zdravstvenim prispevekom?

Višje trošarine za tobačne izdelke in okrepitev nadzora nad nepredelanim tobakom
Dne 25. maja bo začela veljati novela Zakona o trošarinah.

Uporabne informacije

Obračun DDV pri prodaji marketinškega voucherja

Zanima nas ali se mora obračunati DDV pri prodaji marketinškega vaucherja podjetju, pri čemer v trenutku izdaje računa ni znano niti mesto, niti vrsta blaga/usluge za katero se bo uporabil? V kolikor se DDV ne obračuna nas zanima katero klavzulo moramo navesti na računu?

Odgovor preverite tukaj >>>

Ne spreglejte

AKTUALNA IZOBRAŽEVANJA

21. maj 2024 | Izvršba na plačo in izvrševanje sklepov pri delodajalcih
21. maj 2024 | Knjiženje od A-Ž za kmeta
23. maj 2024 | Napotitev delavcev na delo v tujino - ZčmIS-1 in vpliv na obračun plače
28. in 29. maj 2024 | E-ARHIVIRANJE RAČUNOVODSKE DOKUMENTACIJE - priprava in prenos e-arhivskega gradiva od ustvarjalca v pristojni arhiv