E-novice Davki in računovodstvo

[[salutation]],

v tokratni številki e-časopisa izpostavljamo najnovejše vsebine s portala Davki in računovodstvo. Preverili smo ukrepe, ki jih prinašata novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) in Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 ZIUOPZP). V rubriki Uporabne informacije pogledamo, kako je z donacijami, v primeru, da član zadruge (registriran kot kmet) utrpi požar. Za konec pa smo za vas pripravili izbor najnovejših izobraževanj, ki jih organiziramo v okviru Centra za izobraževanje. Že jutri se nam lahko pridružite na posvetu S POČITNIC NAZAJ V DAVČNI DIRENDAJ. Tradicionalni davčno-računovodski posvet prinaša bogat program, poln aktualnih informacij, ki jih ne smete zamuditi!

Prijetno branje vam želimo, 

Aktualno

Informacija o novostih in ukrepih, ki jih prinašata novela Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F) in Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 ZIUOPZP)

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP) prinaša poleg sprememb nekaterih določb ZOPNN-F tudi nekatere nove ukrepe. V nadaljevanju so skupaj predstavljeni vsi veljavni ukrepi v zvezi z odpravo posledic poplava in plazov avgusta 2023 (tako po ZOPNN-F kot po ZIUOPZP), ki spadajo v pristojnost FURS.

ZIUOPZP uvaja začasni ukrep delovne sobote in prispevek, da bi zagotovili sredstva za pomoč pri omilitvi škode nastale zaradi poplav in plazov. Tako lahko delodajalec po posvetovanju s sindikatom, svetom delavcev ali delavskim zaupnikom, če slednjega ni, pa s samimi delavci določi največ eno soboto v letu 2023 in eno soboto v letu 2024 kot  solidarnostno soboto. Kot solidarnostna delovna sobota se šteje tudi kak drug dan, če je delovni proces pri delodajalcu oblikovan tako, da redno delo poteka tudi v soboto.

Kako je z obveznim solidarnostnim prispevkom? Preverite tukaj >>> 

Novice

Ukrepi vezani na pomoč pri odpravi posledic ujm v avgustu 2023 z nosilci in roki
Preverite ukrepe.

V pripravi novosti pri prisilni poravnavi, insolventnosti in obveznosti za pravočasen odziv poslovodstva 2023
Katere novosti prinaša novela ZFPIPP-H?

Uradni list Republike Slovenije 1.8. do 31.8.2023
Preverite objave v Uradnem listu.

Nekaj aktualnih vprašanj vezanih na investicijsko olajšavo za primer motornega vozila
Kdaj se lahko uporabi investicijska olajšava v primeru nakupa avtomobila na hibridni ali električni pogon?

Uporabne informacije

Pomoč ob požaru

Član zadruge (registriran kot kmet) je utrpel požar. Zgorelo mu je celotno gospodarsko poslopje z vso mehanizacijo. Zadruga bi mu želela pomagati z donacijo. Ker ne zbirajo sredstev preko nobene dobrodelne ustanove, nas zanima ali lahko plačamo račun za sanacijo strehe direktno izvajalcu, ki bi račun izstavil nam z navedbo, da gre za sanacijo strehe pri omenjenem kmetu, mi račun knjižimo kot donacijo, DDV si ne odbijamo. V DDPO izločimo donacijo kot davčno nepriznan strošek. Lahko doniramo sredstva na tak način in ali moramo biti pozorni še na kaj? Kako pa je pri prejemniku donacije, mora tudi on kaj storiti v primeru prejema donacije na tak način?

Odgovor preverite tukaj >>>

Ne spreglejte

AKTUALNA IZOBRAŽEVANJA 

21. september 2023 | Obračun plač in vseh drugih prejemkov iz delovnega in drugega pogodbenega razmerja
25. – 27. september 2023 | DDV šola za začetnike
26. september 2023 | Napotitev delavcev na delo v tujino - ZČmIS in obračun plače
26. september 2023 | Nepremičnine in DDV
27. – 29. september 2023 | Šola obračuna prejemkov zaposlenih