[[salutation]],

v tokratni številki e-časopisa izpostavljamo najnovejše vsebine s portala DDV asistenca. Odgovorimo vam na vprašanje, kako pravilno poročati v DDV obrazec, če je prodajalec s Kitajske. Na primeru preverimo tudi pravilno DDV obravnavo. Pogledali smo, do kdaj velja Zakon o nujnem ukrepu na področju DDV za omilitev dviga cen energentov, preverili spremembe zakonodaje na področju DDV in kam se po novem uvršča montaža polnilnih postaj za električna vozila. V rubriki Uporabne informacije pa tokrat o evidentiranju računa za uporabo telefonov za službene in zasebne namene. Katere zneske se zavede v knjigo prejetih računov?

Prijetno branje vam želimo,

Aktualno

Pridobitev blaga iz Nemčije - prodajalec je s Kitajske

Stranka je z nemške platforme Amazon naročila protivrezne rokavice v vrednosti 65 €. Po prejemu blaga je ugotovila, da je prodajalec družba s Kitajske. Na spletni strani je pod podatki o dejanskem prodajalcu podatek o nemški ID številki za namene DDV. Kakšna je pravilna DDV obravnava opisanega primera in kako pravilno poročati v DDV obrazec?

Odgovarja davčna svetovalka mag. Aleksandra Heinzer, ki je postala predstavnica evropskega združenja davčnih svetovalcev CFE v VAT expert group, ki deluje pod okriljem Evropske komisije, za obdobje 2022‑2025. Ob tem ji iskreno čestitamo!

Odgovor preverite tukaj >>> 

Novice

Sprememba stališča SURS glede uvrščanja montaže polnilnih postaj za električna vozila
Pozor, SURS je spremenilo stališče glede uvrščanja montaže polnilnih postaj za električna vozila.

Začel je veljati ZNUDDVE
Do kdaj velja?

Odgovori na vprašanja glede ZNUDDVE
Dodanih je nekaj dodatnih odgovorov na najpogostejša vprašanja glede novega ukrepa.

Sprememba stališča FURS glede obravnave nadomestil za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov z vidika DDV
Preverite spremembo.

Objavljene spremembe zakonodaje na področju DDV
Dodani so novi odgovori na vprašanja.

Uporabne informacije

Evidentiranje računa za uporabo telefonov za službene in zasebne namene

Redni samostojni podjetnik normiranec je presegel promet 50.000 EUR in posledično postal DDV zavezanec. Na prejetem računu s strani Telekom Slovenije sta poleg njegovega stacionarnega in GSM telefona, ki ju uporablja za opravljanje dejavnosti, obračunana še dva, ki pa ju uporabljajo njegovi družinski člani za osebne namene. Zanima me, ali v knjigo prejetih računov navede vrednost celega računa in tisti znesek DDV, ki se nanaša na osebno rabo evidentira pod neodbitni DDV ali v knjigo vključi samo tiste zneske, za katere lahko odbija vstopni DDV?

Preverite odgovor tukaj >>>

Ne spreglejte

  Klepetalnica DDV dileme 

  Računovodjem se ob vsakdanjem delu pojavi veliko DDV vprašanj, ki morda zahtevajo le potrditev ali drugo mnenje. Neprestano je treba spremljati tudi novosti in zakonodajne spremembe, ki pa v praksi vodijo do marsikatere dileme. Izkušnje iz preteklosti kažejo, da so tovrstna vprašanja raznolika, zato smo se tudi letos odločili, da bomo občasno izvajali on-line klepetalnice splošne narave. Strokovnjakinji za DDV boste lahko v času trajanja klepetalnice posredovali vprašanje s kateregakoli DDV področja in prejeli takojšnji odgovor.

  Vabljeni v našo družbo 13. oktobra 2022, med 10. in 11. uro.

  Kotizacija znaša 49,00 EUR + DDV. Kontaktirajte nas na email podpora@dashofer.si ali nas pokličite na 01/4345614. 

   Več informacij >>>

  Postanite naš naročnik portala DDV asistenca in se klepetalnice udeležite brezplačno. Preverite >>>