[[salutation]],

Aktualno

Obračun DDV pri prodaji parcele, ki je delno zazidljiva

Podjetje je lansko leto od fizične osebe kupilo nepremičnino – zazidljivo zemljišče. Nakup je bil zaradi gradnje stanovanjskega objekta za prodajo. Sedaj so se odločili, da bi to parcelo prodali. En del parcele ni zazidljiv. Kako je sedaj z DDV? Se uporabi 76.a člen za celotno parcelo oz. se obračuna 22 % DDV?

Odgovor preverite tukaj >>>

Novice

Objavljen Pravilnik o gasilski opremi (nižja stopnja DDV)
Pravilnik je začel veljati 16. 9. 2023.

DDV obravnava uničenega blaga
Uničenje blaga, nastalo zaradi višje sile, ni predmet DDV.

Vprašanja in odgovori o obračunu DDV za blago, nabavljeno za žrtve poplav
ali mora davčni zavezanec obračunati DDV?

DDV vidik donacij blaga in denarnih sredstev
Kako je z donacijo denarnih sredstev?

Oprostitev plačila carine in DDV ob uvozu blaga, namenjenega za žrtve poplav
Kakšne so možnosti oprostitve plačila carine in DDV ob uvozu blaga, namenjenega za žrtve poplav?

Oddaja obračuna DDV ob poplavljeni dokumentaciji
Kako se izogniti kazenskim sankcijam?

Uporabne informacije

Obračun DDV od najemanja stroja s strani nizozemskega najemodajalca

Slovenska družba ima v poslovnem najemu stroj, dobavljen iz Nizozemske, poslovni najem ji zaračunava nizozemska družba. Sklenjeno imajo pogodbo o poslovnem najemu za 72 mesecev, v pogodbi so opredeljeni mesečni obroki, ločeno za obresti in najem stroja. Dobavitelj slovenski družbi mesečno izstavlja račune za obrok, kjer pa znesek obresti in znesek mesečnega najema nista ločena. Slovensko družbo zanima, kako obravnavati in poročati v DDV evidence in kako je z davčnim odtegljajem pri plačilu obresti.

Odgovor preverite tukaj >>>

Ne spreglejte

Primer iz klepetalnice DDV dileme

Dobimo račun za naročnino na portal DDV asistenca od 1. 9. 2023 do 30. 11. 2024. Plačamo takoj oz. v roku 30 dni. V katerem obdobju si lahko odbijamo DDV?

Pravica do odbitka DDV nastane v trenutku, ko nastane obveznost obračuna DDV (62. člen ZDDV-1). Na podlagi prvega odstavka 33. člena ZDDV-1 obdavčljivi dogodek in s tem obveznost obračuna DDV nastane, ko je blago dobavljeno ali so storitve opravljene. Peti odstavek istega člena tega zakona v nadaljevanju določa, da če je plačilo izvršeno preden je blago dobavljeno ali preden so storitve opravljene, nastane obveznost obračuna DDV na dan prejema plačila in od prejetega zneska plačila. Torej, če imate že račun, lahko DDV odbijete na dan plačila naročnine.

V kolikor imate še kakšno dilemo s področja DDV, nikar ne spreglejte naslednje video svetovalna ura DDV dileme, ki bo potekala 10. oktobra. Prijava >> Za naročnike portala DDV asistenca je spletni seminar brezplačen.


AKTUALNA IZOBRAŽEVANJA