[[salutation]],
v tokratnih e-novicah Javni sektor preverimo ključne informacije o zimskem prejemku ter novostih, ki jih prinaša novela Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP-I) za hitrejše in učinkovitejše postopke. Odgovarjamo tudi na vprašanja glede določanja plače ob zaposlitvi oziroma sklenitvi pogodbe za drugo delovno mesto, s poudarkom na novem Stališču št. 8. Če imate glede te teme še dodatne dileme, nikar ne spreglejte seminarja Napredovanje v plačne razrede javnih uslužbencev s 1. decembrom 2025, ki bo potekal 25. novembra 2025.
Prijetno branje vam želimo,
Aktualno
Predlog Zakona o izplačilu zimskega prejemka
Predlog zakona uvaja novo delovnopravno pravico – pravico delavcev do zimskega prejemka – ter ureja davčno in prispevčno obravnavo tega prejemka. Namen uvedbe zimskega prejemka je zagotoviti, da bodo vsi zaposleni delavci prejeli dodatni prejemek v posameznem koledarskem letu, s čimer se spodbuja večje zadovoljstvo in motivacija zaposlenih. Zimski prejemek se veže na status zaposlenega delavca, njegova višina pa je po predlogu določena v znesku polovice minimalne plače v Republiki Sloveniji, kar trenutno znaša 639 evrov bruto.
Preverite podrobnosti
Uporabne informacije
Določanje plače ob zaposlitvi oziroma sklenitvi pogodbe o zaposlitvi za drugo delovno mesto s poudarkom na novem Stališču št. 8
Delavec je bil na dan 31.12.2024 na delovnih mestih kuhar IV – 22% (preveden v 8. pl. r.) in dietni kuhar V– 78% (preveden v 7.pl.r.). Od 1.1.2025 do 31.08.2025 je bil na delovnem mestu kuhar IV. 1.6.2025 je napredoval za 2 plačna razreda in je bil na delovnem mestu kuhar IV uvrščen v 10. pl. razred. Kuhar IV 4-14, dietni kuhar V 6-16. Od 1.9.2025 pa je zaposlen na delovnih mestih kuhar IV -21% in dietni kuhar V – 79%. Glede na to, da je dietni kuhar V v višjem tarifnem razredu smo ga uvrstili v 11. plačni razred (kot kuhar IV ima 10.pl.r.) – ali je tako pravilno?
Preverite odgovor TUKAJ